woensdag 18 oktober 2017

Vegan courgettetaart


Nu ik dan toch nog middenin die vegan challenge zit, deel ik graag een leuk en makkelijk (always!) veganistisch recept met je. Niet eentje van mijzelf overigens. Deze komt uit Jenneke's Kitchen, waarvoor dank. Ik mocht haar versie van deze quiche overigens proeven tijdens het heerlijke retraite weekend waar ik onlangs aan deelnam. En daar is dan ook dat mooie plaatje hierboven geschoten door mijn lieve vriendin Thérèse, die dus tevens een zeer verdienstelijk fotografe is. (Check thereserijken.nl maar eens.)

Het recept voor de courgettetaart dan. En, mocht jij geen vegan-fan zijn, laat je niet weerhouden. Vervang de sojaroom door gewone kookroom, de egg-replacer door twee eitjes en gebruik bijvoorbeeld Parmezaanse kaas als topping. Afhankelijk van wat voor soort gerecht je maakt, kun je eieren ook vervangen door onder andere lijnzaad, chiazaad, banaan of zogenaamd zwart zout.

Wat je nodig hebt
- speciale quichevorm of taartvorm
- bakpapier
- rasp
- bladerdeeg van Tante Fanny (o.a. te vinden in het koelvak bij de Jumbo)
- 2 courgettes
- pakje sojaroom (van Alpro bijv.)
- egg-replacer (natuurwinkel of De Tuinen)
- edelgistvlokken (natuurwinkel of De Tuinen)
- paar kerstomaatjes
- peper en zout
- evt. paneermeel (zonder ei!)
- evt. rucola en pijnboompitten

Hoe je het maakt
  • Verwarm de oven voor op 180-220 °C.  
  • Spreid het bladerdeeg (dat al rond is, jeuij!) over de bodem van de vorm en prik er met een vork wat gaatjes in. 
  • Strooi evt. nog wat paneermeel over de bodem.
  • Rasp de courgettes.
  • Meng de room met egg-replacer (juiste afmetingen staan op de verpakking) en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
  • Vul de vorm met een laag courgette en dan een laag 'ei'-mengsel. Herhaal dit ritueel tot alles op is.
  • Bovenop leg je een paar kerstomaatjes en hierover heen strooi je wat edelgistvlokken.
  • En dan nu die oven in! Kijk na 20 minuten even of de quiche er al een beetje bruin gebakken en stevig uitziet. Prik anders even met een satéprikker in de taart om te testen. Mijn oven is een oudje en daarom duurt het bakproces bij mij vaak wat langer...
  • Broccolitaart gaar en klaar? Gooi er naar wens nog wat pijnboompitten overheen. 
  • Vlak voor het serveren kun je nog wat rucola over de quiche heen draperen. Voor de mooi maar ook voor de smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten