vrijdag 3 november 2017

Tips & tricks van vegan-goeroe Jannie


Zo... de Vegan Challenge zit erop. Een hele maand vegan eten, dat was het plan. Maar voor mij stopte de challenge ietsje eerder. Niet omdat het niet goed ging of omdat ik al dat plantaardige voedsel zat was. Puur en alleen vanwege het feit dat we een weekje naar Denemarken gingen. Het zou mijn eerste ervaring met dit land (en met Scandinavië in het algemeen) worden en ik wilde mezelf daarom niets ontzeggen.

Nu merkte ik wel dat zodra ik dat besluit had genomen, de aandacht voor het hele vegan-gebeuren direct verslapte. Beetje jammer wel eigenlijk. Maar, dacht ik, misschien kwam dit ook wel doordat er lichamelijk van alles in gang was gezet door het aangepaste 'dieet'. Ik had namelijk het gevoel dat er iets met mijn energielevel aan de hand was. Dus leek het mij slim om eens aan iemand met wat meer verstand van vegan-zaken advies te vragen.

Vegan-goeroe Jannie
Zo kwam ik terecht bij Jannie die ik al kende en volg via Instagram. Zij is overtuigd vegan en gaat daar dan ook helemaal voor. "Ik wil iedereen wel een plantaardig dieet aanraden!" Als je haar IG-account jannie_veganlifestyle bekijkt, snap je waarom. Zij gaat zeg maar all the way. Dus vroeg ik haar wat tips & tricks over hoe je nu het beste (lees op een zo gezond mogelijke manier) vegan kunt eten.

"Kaas miste ik in het begin wel maar ook daar heb je goede plantaardige alternatieven voor. En ik eet nu superveel avocado's, terwijl ik ze vroeger niet lustte. Toen ik switchte naar vegan, ging ik eerst op zoek naar alternatieven voor snacks en lekkere dingen zoals chocola, taartjes, snoep, hamburgers etc. Tot mijn verrassing bleek ik die al snel te kunnen vinden, gewoon in de buurt ook nog. Eigenlijk hoef je maar voor een paar dingen ietsje meer moeite te doen." Volgens Jannie zijn er dus voldoende vegan-opties. "Let wel even op dat je bepaalde voedingsstoffen aanvult omdat je bijvoorbeeld geen vlees meer eet."

Vegan tips & tricks van Jannie

 • Eiwit is belangrijk want het levert calorieën en aminozuren. Die laatste zijn de bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren maakt je lichaam zelf aan maar andere moeten uit eten komen. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.
  Tip: in noten en zaden zitten gemiddeld meer eiwitten dan in vlees dus zorg dat je daar voldoende van eet.

 • Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en die zijn weer nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast helpt deze vitamine bij een goede werking van het zenuwstelsel. Helaas zit vitamine B12 alleen in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
  Alternatief: slik een vitamine B12-supplement of gebruik producten met toegevoegd vitamine B12.
   
 • Omega 3-vetzuren beschermen tegen je tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die o.a. in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie maar ook in vlees, vis en schaal- en schelpdieren zitten.
  Alternatief: een Omega3-capsule gemaakt van algenolie (uit zeewierextract) of een zelfgemaakt mengsel van lijnzaad en andere noten en zaden (zie het recept hieronder).

 • IJzer is een mineraal dat onder andere zorgt voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. IJzer komt in eten voor als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten. Non-heemijzer zit in dierlijke én plantaardige producten.
  Tip: eet extra groente ter aanvulling van je ijzergehalte
  Let op: vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven lopen meer risico op een ijzertekort. Datzelfde geldt voor jonge kinderen. Je herkent een ijzertekort aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn.

Recept voor het Omega 3-mengsel
(goed voor zo'n 40 theelepels)

- 3 eetl. lijnzaad
- 3 eetl. sesamzaad
- 2 eetl. maanzaad
- 4 eetl. pompoenpitten
- 3 eetl. hennepzaad (gemalen)
- 10 hele walnoten
- 10 hazelnoten (ongezouten en met het velletje!)

Bereiding:
Stamp alles fijn in een vijzel of vermaal het in de keukenmachine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten