vrijdag 18 november 2016

Salted caramel notentaart


Really? Zout en caramel? Geloof me, het is een verrassend lekkere combinatie. Dat bewijst deze salted caramel notentaart die ik speciaal voor een meidenavond maakte. Of eigenlijk voor de 'morning after the night before'. Ik kan er nog veel meer over zeggen maar dit moet je gewoon zelf proeven. En oké, hij is niet zo gezond. Maar echt, it's... nee: you're worth it.

Deze notentaart kost je zo'n twee uur werk, maar dat is dan wel inclusief één uur afkoelen. En dat laatste uurtje, dat wordt het lastigste... Want wat is er lekkerder dan een vers afgebakken en dus nog warme taart? Het recept pikte ik trouwens van Chickslovefood, die er een heuse Sinner Sunday op nahouden. Ik snap dat wel. Ook wij zondigen graag op zondag.


Wat je nodig hebt
- 250 gr (biologische) roomboter
- 40 gr amandelschaafsel
- 60 gr poedersuiker
- 150 gr bloem
- 130 gr (rijst)stroop
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 300 gr gezouten, gemengde noten
- snuf (zee)zout

Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC
  2. Omdat ik altijd een siliconen springvorm gebruik, sla ik deze stap over. Maar heb je een normale taartvorm, bekleed deze dan met bakpapier. Vet 'm desnoods ook nog in. 
  3. Rooster het amandelschaafsel in zo'n 5 minuten goudbruin in een koekenpan.

  4. Snijd 150 gram van de boter in stukjes en mix dit met de poedersuiker, een halve theelepel zout en de bloem in de keukenmachine tot er een deeg ontstaat.

  5. Schep de geroosterde amandelen door het deeg.

  6. Verdeel het deeg over de bodem van de taartvorm. Het deeg is vrij plakkerig dus gebruik hierbij bijvoorbeeld een een lepel of spatel die je telkens een beetje nat maakt.

  7. Zet de taartvorm in de oven en bak de bodem in ongeveer 20 minuten.

  8. Smelt de overgebleven 100 gram roomboter in een pannetje.
 Doe dit vlak voordat de bodem klaar is.
  9. Voeg de basterdsuiker en de stroop toe en laat dit roerend zo’n 10 minuten op laag vuur staan. Het is de bedoeling dat het geheel wat indikt. 
  10. Roer de noten door de gekaramelliseerde stroop.
 
  11. Schep het karamelmengsel op de bodem van de taart. 
  12. Bestrooi de taart eventueel met wat zout en bak dan nog 5 minuten.

  13. Laat de taart buiten de koelkast ongeveer een uur afkoelen.

woensdag 16 november 2016

Winactie: dromenvanger


Ja ja, een echte officiële winactie. Mijn eerste, en ik moet bekennen... ik vind het gewoon een beetje spannend. Is het te winnen item - de dromenvanger op bovenstaande foto - wel tof genoeg? Reageert er wel iemand op mijn winactie? Zijn er überhaupt mensen die mijn blog lezen?

No panic. Ook dit pak ik aan zoals zo'n beetje alles in mijn leven. Dus... Vind je het leuk om mee te doen? Go your gang. Geen zin om te reageren? Ook goed. Maar ik beloof je, het kost je haast geen moeite.

Hoe je deze dromenvanger wint
Heel simpel. Stuur een berichtje naar mij via info@femkejaarsma.nl of plaats een reactie onder deze blog. Reageren mag ook op mijn Facebookpagina of Instagram. Uit alle reacties kies ik de leukste. En ik ben het enige jurylid dus je kunt me paaien tot en met. Zonder gekheid. Moge de beste winnen!

vrijdag 11 november 2016

Scones


Wanneer ik voor het eerst een scone at, weet ik niet meer. Het is in ieder geval jaren geleden. Er staat me nog wel iets bij van een Engels hotelontbijt... Scones zijn dan ook erg populair in het Verenigd Koninkrijk, maar het kleine 'broodje' komt oorspronkelijk uit Schotland. Wanneer je suiker aan het recept toevoegt, noem je het trouwens cake. Daarom zijn scones zowel geschikt voor bij het ontbijt als bij bijvoorbeeld een high tea.

Zo bedacht ik onlangs tijdens een relaxt weekend dat ik scones wilde gaan maken. Altijd afwachten hoe zo'n experiment uitpakt. Hoewel dit eigenlijk niet zo'n spannend recept is. En dus waren mijn zoete broodjes best geslaagd. Maar let op. Scones hebben een nogal vaste structuur en zijn vrij droog van smaak. Lekker besmeren met een fijn jammetje of zoals de Engelsen doen, met clotted cream, een soort roomkaas.

Scones zijn heel makkelijk om te maken en je hebt snel resultaat. Have a real nice weekend!

Wat je nodig hebt
[voor 8 - 10 scones]
- 450 gr (tarwe)bloem
- 125 gr koude roomboter in blokjes
- 1 zakje bakpoeder (onmisbaar!)
- 50 gr poedersuiker
- ca 150 ml (karne)melk
- snuf zout

Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 220 ºC
  2. Doe alle ingrediënten behalve de (karne)melk in een kom.  Meng kort maar wel goed zodat boter en bloem grove korrels worden.
  3. Doe de (karne)melk erbij en kneed tot een samenhangende deegbal ontstaat.
  4. Bestuif het aanrecht of een snijplank met wat bloem. Rol de deegbal uit tot een plak van zo'n 2 cm.
  5. Steek uit de plak de scones. Dat kun je bijvoorbeeld met een glas doen. Ga door tot het deeg op is.
  6. Bestrijk de scones met wat melk en leg ze op met wat bakpapier op de bakplaat.
  7. Bak de scones in ongeveer 15 minuten gaar. Ze moeten goed rijzen en goudbruin worden. 
  8. Laat even afkoelen en serveer dan bijvoorbeeld met jam of room.


donderdag 10 november 2016

DIY: papieren kerstboompjes


De kunst van het vouwen van papier. Origami dus. Eigenlijk ben ik er altijd een beetje huiverig voor geweest. Waarom? Waarschijnlijk omdat ik dacht dat het best wel ingewikkeld was. Terwijl de definitie van origami juist is dat je met een beperkt aantal vouwen van alles en nog wat kunt maken. Het is de combinatie van deze vouwen die allerlei complexe ontwerpen mogelijk maakt. Kijk, en daar zit het 'm denk ik. In het woordje complex.

Ik hou namelijk heel erg van smart & easy. DIY's die niet al te moeilijk zijn, waarmee je snel resultaat hebt. Gelukkig is daar dan Pinterest. En daar vond ik een origami DIY die zelfs ik snap. Oké, na één mislukte eerste poging dan. Maar goed. Ik maakte dus papieren kerstboompjes. 

Hieronder mijn uitleg in beelden. Ik hoop dat je er iets van begrijpt. Het blijft voor mij een soort hogere wiskunde dat origami... Oh en mocht je er (ook) niet meteen uit komen, bekijk dan gewoon dit instructiefilmpje.  

Wat je nodig hebt

- vouwpapier (vierkant of rechthoekig en dan op maat knippen)
- schaar
- evt transferlijm (bijvoorbeeld Mod Podge) of hobbylijm & glitterpoeder

Hoe je het maakt

Je begint met een vierkant vouwpapiertje dat je naar de punten toe dubbel vouwt...


woensdag 9 november 2016

Such is life: DIY lover


Oké. Officieel is het dus DIY-dag en ik loop weer eens dramatisch achter de feiten aan. Iets met deadlines en brood op de plank enzo. Bad excuses. Sorry. Story of my life. Dus. Wat te doen? Daar denk ik nog even over na. Voor nu laat ik je achter met wat gedachten...

Waarom is DIY'en op dit moment zo populair? Althans, in bepaalde kringen, als ik Instagram mag geloven. En dat doe ik. Uiteraard. Zo ben ik ook een enorme Pinterest-aanhanger. Walhalla voor DIY-lovers zoals ik. Terug naar het waarom... Ik denk dat we in deze globaliserende wereld die overheerst wordt door social media (bla bla bla) gewoon weer wat behoefte hebben aan het kleine. Back to basic(s). Zelf iets maken. Met je eigen handen. Noem het handmade. Homemade. Whatever makes you happy.

Oh en mocht je niet weten wat DIY betekent. Het is de Engelse afkorting van Do It Yourself. Oftewel: doe-het-zelf. De definitie van doe-het-zelven is volgens Wikipedia: een creatieve of constructieve activiteit die jij zelf (zonder hulp van bijvoorbeeld een vakman) uitvoert. Nou goed. Dat was het voor vandaag. Ik ga naar naailes. Waar ik altijd een beroep kan doen op mijn naaijuf Josje. Een echte vakvrouw. Doei!


woensdag 2 november 2016

Hotcakes


Klinkt leuk hè? Hotcakes. Je kent ze misschien ook wel als American pancakes. What's in a name. Het zijn gewoon pannenkoeken. Alleen dan wat luchtiger en romiger. En dat komt mede door de ricotta die erin verwerkt is. Ik gebruikte voor deze hotcakes het recept van Denise Kortlever van The All-Day Kitchen. Het komt uit All-day breakfast, een prachtig kookboek waar ik geregeld leuke ontbijt- en lunchgerechtjes uit haal. Denise heeft net haar tweede boek uitgebracht, All-day bowls. Met de lekkerste gerechten in een kom. Hij staat al op mijn shortlist.


Ik maakte deze pannenkoekjes overigens uit pure wanhoop... Mijn dochter heeft namelijk issues met 'normaal' ontbijten. Of eigenlijk voornamelijk met brood eten. 'Ik lust geen brood mam.' Laat het een fase zijn, of toch een kwestie van smaak. I don't care. Brood is niet heilig dus als het vervangen kan worden door iets anders, relatief gezonds. So be it. We probeerden ontbijtpap, volkoren beschuit, een krentenbol maar allen zonder groot succes. Nu is ze wel dol op maïs- en rijstwafels dus die stop ik tegenwoordig in haar lunchbox. Maar wat te doen op de vroege ochtend?

Pannenkoeken dus. Succes verzekerd toch? Not so much. 'Mama, ik wil platte pannenkoeken. Deze zijn te dik.' Zucht... Na de tweede baksessie was mevrouw wel tevreden. Ze vroeg zelfs of ze nog een tweede mocht. Grote kans dat ik morgenochtend met weer een nieuw alternatief op de proppen moet komen. Geen straf. Pak ik het boek van Denise er gewoon weer bij. Wat denk je van kwark-rozijnenbolletjes, kokos-limoenbrood of scones? Laat mij maar bakken hoor!

Wat je nodig hebt 
[voor zo'n 20 stuks]
- 250 gram ricotta
- 2 eieren
- 120 ml melk
- 100 gram (tarwe)bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- zout
- klontje boter of (kokos)olie
- poedersuiker
- 2 (meng)kommen
- koekenpan
- handmixer
- keukenweegschaal

Hoe je het maakt
  1. Splits de eieren zodat je eidooiers en eiwit apart hebt.
  2. Meng de ricotta, eidooiers en melk in een kom. 
  3. Doe de bloem, bakpoeder en een snuf zout bij het ricottamengsel en roer het erdoor.
  4. Klop de eiwitten met de mixer tot stijve pieken.
  5. Schep het opgeklopte eiwit door het ricottabeslag. Roer niet te lang. Zo blijft het beslag luchtig.
  6. Verhit wat boter of (kokos)olie in de pan. Schep met een eetlepel kleine hoopjes van het beslag in de pan. Ik bakte telkens 4 pannenkoekjes tegelijk.
  7. Bak de hotcakes ongeveer 2 minuten per kant of tot ze goudbruin zijn.
  8. Serveer de hotcakes met poedersuiker of een andere topping zoals ahornsiroop, maple syrup, honing en/of bosbessen.