vrijdag 11 november 2016

Scones


Wanneer ik voor het eerst een scone at, weet ik niet meer. Het is in ieder geval jaren geleden. Er staat me nog wel iets bij van een Engels hotelontbijt... Scones zijn dan ook erg populair in het Verenigd Koninkrijk, maar het kleine 'broodje' komt oorspronkelijk uit Schotland. Wanneer je suiker aan het recept toevoegt, noem je het trouwens cake. Daarom zijn scones zowel geschikt voor bij het ontbijt als bij bijvoorbeeld een high tea.

Zo bedacht ik onlangs tijdens een relaxt weekend dat ik scones wilde gaan maken. Altijd afwachten hoe zo'n experiment uitpakt. Hoewel dit eigenlijk niet zo'n spannend recept is. En dus waren mijn zoete broodjes best geslaagd. Maar let op. Scones hebben een nogal vaste structuur en zijn vrij droog van smaak. Lekker besmeren met een fijn jammetje of zoals de Engelsen doen, met clotted cream, een soort roomkaas.

Scones zijn heel makkelijk om te maken en je hebt snel resultaat. Have a real nice weekend!

Wat je nodig hebt
[voor 8 - 10 scones]
- 450 gr (tarwe)bloem
- 125 gr koude roomboter in blokjes
- 1 zakje bakpoeder (onmisbaar!)
- 50 gr poedersuiker
- ca 150 ml (karne)melk
- snuf zout

Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 220 ºC
  2. Doe alle ingrediënten behalve de (karne)melk in een kom.  Meng kort maar wel goed zodat boter en bloem grove korrels worden.
  3. Doe de (karne)melk erbij en kneed tot een samenhangende deegbal ontstaat.
  4. Bestuif het aanrecht of een snijplank met wat bloem. Rol de deegbal uit tot een plak van zo'n 2 cm.
  5. Steek uit de plak de scones. Dat kun je bijvoorbeeld met een glas doen. Ga door tot het deeg op is.
  6. Bestrijk de scones met wat melk en leg ze op met wat bakpapier op de bakplaat.
  7. Bak de scones in ongeveer 15 minuten gaar. Ze moeten goed rijzen en goudbruin worden. 
  8. Laat even afkoelen en serveer dan bijvoorbeeld met jam of room.


3 opmerkingen:

  1. Ik heb het één keer geprobeerd: mislukt! Dus deze maar even bewaren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze zijn hier nog steeds een 'hit' en echt supermakkelijk om te maken. En dus ook met melk te maken als je niet zo van karnemelk houdt. Anders heb je gelijk zo'n pak in je koelkast staan ;)

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen