woensdag 8 maart 2017

Focaccia met olijven


Focaccia is eigenlijk gewoon een ander woord voor Italiaans brood. De deegbodem lijkt op die van een pizza maar is wat dikker. En oh oh, wat is een net afgebakken focaccia lekker! Serveer 'm als bijgerecht bij een lekkere pasta of gewoon als borrelhapje. Dat laatste doen wij hier thuis vaak op vrijdagmiddag. En zoals je misschien haast van me gewend bent: focaccia is heel gemakkelijk zelf te maken.

Het leuke aan focaccia is dat je iedere keer een andere 'topping' kunt kiezen. De basis is olijfolie en zout. En natuurlijk één of meerdere Italiaanse kruiden. Hou je niet zo van olijven, dan laat je die lekker weg. Onze favoriet? Dat is de focaccia met groene olijven en rozemarijn. Gaat er ook bij dochter Lena in als zoete koek.

Wat je nodig hebt
- ruime (beslag)kom
- bakplaat
- bakpapier
- 250 g patentbloem
- 5 g zout
- 7 g gist
- 4 el olijfolie
- 180 ml handwarm water
- 50 g zwarte en/of groene olijven zonder pit
- ½ tl grof zeezout
- gedroogde Italiaanse kruiden naar keuze en smaak

Hoe je het maakt
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. 
  • Meng bloem, zout, gist, 2 el olijfolie en 180 ml lauw (handwarm) water in de (beslag)kom tot een wat natte, kleverige deegbal.
  • Besprenkel je werkblad (schoon aanrecht) of een grote snijplank met ½ el olijfolie. Kneed het deeg hierop in ongeveer 8 minuten tot een licht kleverig en elastisch deeg. Gooi eventueel nog wat olie op het werkblad als het deeg te kleverig blijft. Hoewel het deeg wel een beetje nat en plakkerig hoort te zijn...
  • Vet de kom in met wat olijfolie en leg de deegbal erin. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Zo kan het deeg in volume verdubbelen.
  • Snijd in de tussentijd de olijven in ringetjes.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en besprenkel met ½ el olijfolie. 
  • Haal de deegbal uit de kom en leg op de bakplaat. Rek het deeg uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm en 1½ cm dik.
  • Prik met je vinger gaatjes in het deeg en besprenkel dit met olijfolie, zeezout, Italiaanse kruiden en de olijfringetjes. 
  • Bak de focaccia in het midden van de oven in zo'n 25 min. goudbruin en gaar. Het is het lekkerste wanneer je de focaccia meteen serveert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten