vrijdag 7 oktober 2016

Proef Zeeland in één dag


Afgelopen zomer was ik voor het eerst in mijn leven in Zeeland. Op het eiland Walcheren om precies te zijn. Wat een rust daar... Weids ook, nog meer dan hier in het noorden van Friesland. En hoewel het er grotendeels plat is en dus heel Hollands, voelde het toch een beetje buitenlands aan. Maar misschien kwam dat ook omdat we vakantie vierden... We verbleven een week op het Zeeuwse eiland Walcheren en bezochten onder andere provinciehoofdstad Middelburg, badplaats Domburg en het pittoreske Veere.


Op een mooie zonnige zomerdag huurden wij een fiets in Vrouwenpolder, waar wij kampeerden. Onze eerste stop was ook gelijk hier, bij Atelier de Bruijne Beer. Eigenaresse Lilian de Bruijn was net aan het demonstreren hoe je glaskralen brandt. Ik trakteerde mijzelf daarna op een unieke glasgeblazen ring en ook Lena mocht er eentje uitkiezen.


Onze fietstocht vervolgde richting Domburg, een etappe van bijna tien kilometer. Een prachtige route waarbij we door bos en duin fietsten. Domburg bleek een gezellig drukke plek maar wel wat toeristisch. Nu hangen wij soms ook graag de toerist uit dus hop, naar het strand. En die Zeeuwse stranden... wat een ruimte ook hier. Deed me denken aan mijn geliefde Terschelling.


Na een een lekkere strandwandeling vervolgden wij onze tocht. Die voerde naar Zuivelhoeve Aagtekerke, waar Lena zich uitleefde op de trampoline en wij een stuk boerenkaas kochten. Nu fietsten wij daarna rustig terug naar de camping, maar als je een echte bikkel bent... fiets je door naar Middelburg. Dat is dan nog zo'n tien kilometer. Wij pakten op een andere mooie dag heel lui de auto maar goed, het was dan ook vakantie.


Wij verkenden Middelburg deels per paard en wagen. Je kunt ook een stadswandeling met gids maken. En pak eens een zijstraatje, laat de grote markt even achter je, en verdwaal een beetje. Een paar highlights dan. De beroemde Lange Jan en bijbehorende 12-eeuwse Abdij. De Vismarkt, volgens kenners het mooiste pleintje van de stad. De Drvkkery vind ik echt een must. Wachtend op een verse Zeeuwse bolus, neus je relaxt rond tussen de boeken en tijdschriften. Nog zo'n relaxte plek is Robuust, aan de markt. Voor koffie, vinyl en... een knipbeurt.Energie over? Spring op de fiets richting Veere, dat op een half uurtje fietsen van Middelburg ligt. Dit van oudsher machtige handelsstadje ligt aan het Veerse meer. Dwaal rond door de oude straatjes en proef wat van de sfeer uit andere tijden. Ik sloot een perfecte zomerdag af met een verse oester...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten